Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΕΞ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

Η Επιτροπή και η νομική σύμβουλος σας ενημερώνουν για το καθεστώς της "εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας" :

Το κύριο νομικό χαρακτηριστικό  της «εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας», είναι η αδυναμία οιουδήποτε να φτάσει μόνος του σε κάποιο αποτέλεσμα για την διαχείριση της ιδιοκτησίας. Είναι δε υποχρεωτικό πάντα κάποιος να συναποφασίζει με τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Ανάλογα δε με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (π.χ. πώληση ή ενοικίαση της έκτασης), υποχρεούται να συναποφασίζει το προβλεπόμενο από τον νόμο ποσοστό συνιδιοκτητών.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1) Επισημαίνεται με έμφαση ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία και υπογραφή των συνιδιοκτητών που κατέχουν το 100% των 1.700 μεριδίων στις παρακάτω περιπτώσεις :

Α) Πώληση (δοθέντος ότι ο υποψήφιος αγοραστής θα εκφράσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει για δόμηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση μόνο τα 131 στρέμματα που δεν είναι δασικά εκ του συνόλου των 1.700 στρεμμάτων, διότι το υπόλοιπο της έκτασης αυστηρά - εκ του Συντάγματος - δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εκτός από το να παραμείνει δασικό).

Β) Αποχαρακτηρισμός της έκτασης από τον κατά 92% δασικό της χαρακτήρα  και ένταξη σε πολεοδομικό σχέδιο πόλης (αν - έστω - ποτέ ήθελε συμβεί αυτό, δηλαδή στην εξαιρετικά αδύνατη περίπτωση να γίνει ρύθμιση από την Πολιτεία - που η θέση της νομικής συμβούλου και της Επιτροπής είναι ότι για λόγους νομικούς, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι 0%).  
Γ) Ανταλλαγή με έκταση του Δημοσίου (αν - έστω - ποτέ ήθελε συμβεί αυτό, δηλαδή στην εξαιρετικά αδύνατη περίπτωση να γίνει ρύθμιση από την Πολιτεία ή να διεκδικηθεί δικαστικά - που η θέση της νομικής συμβούλου και της Επιτροπής είναι ότι για λόγους νομικούς, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι 0%).

Επαναλαμβάνεται και υπογραμμίζεται ότι και στις τρείς  παραπάνω περιπτώσεις - ακόμη και αν προκύψουν σαν πιθανές λύσεις - απαιτείται επιπρόσθετα η παρουσία και υπογραφή του συνόλου των συνιδιοκτητών (100%) για να υλοποιηθούν.
Επ’ αυτού, η Επιτροπή σας ενημερώνει ότι με την πάροδο των χρόνων ένας αριθμός περίπου 100 συνιδιοκτητών έχει χάσει κάθε επαφή με την υπόθεση και δεν ανευρίσκεται. Αν επιδιωχθεί να βρεθεί λύση σε αυτό θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα, ήτοι να γίνει μια συστηματική και με οικονομικό κόστος διαδικασία  καταγραφής από το Υποθηκοφυλακείο των σημερινών συνιδιοκτητών - που σημαίνει έλεγχο περίπου 900 μερίδων, με πολύ μεγάλη πάντως πιθανότητα να μην ανευρεθούν στην πράξη ποτέ οι συνιδιοκτήτες στην διεύθυνση που θα αναφέρεται στο συμβόλαιο (άλλωστε, κάποιοι είναι κάτοικοι εξωτερικού - Έλληνες ή και αλλοδαποί), οπότε και πάλι να μην είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια  που απαιτεί ομόφωνη (100 %) απόφαση των συνιδιοκτητών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον σήμερα (ακόμη και αν υπάρξει αγοραστής με συμφέρουσα οικονομική πρόταση), είναι ούτως ή άλλως αδύνατη η πώληση ή ανταλλαγή της έκτασης, αν δεν έχει προηγηθεί η προαναφερόμενη αλλά και αμφίβολου αποτελέσματος - όπως εξηγήθηκε - διαδικασία. Σημειώνεται ότι η αναγκαία αυτή διαδικασία ήταν ή όφειλε να ήταν γνωστή στον κ. Ορφανό (ως εκ της ιδιότητός του ως Προέδρου), ο οποίος όμως παρέδωσε ανεπίσημα  μόνο μια χειρόγραφη κατάσταση με ονόματα και λοιπά  στοιχεία συνιδιοκτητών (σε κάποιους δε συνιδιοκτήτες δεν υπήρχαν  καν στοιχεία διεύθυνσης ή τηλεφώνου). Πάρα πολλά δε από τα στοιχεία διεύθυνσης και τηλεφώνου δεν ίσχυαν σήμερα και η Επιτροπή - με προσωπική προσφερθεία εργασία των μελών της - κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια να τους βρει (κυρίως μέσω ΟΤΕ). Παρ' όλα αυτά, επειδή πολλοί πλέον έχουν απόρρητους αριθμούς τηλεφώνων ή έχουν άλλο πάροχο αντί του ΟΤΕ, δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθούν μέχρι τώρα περίπου 100 συνιδιοκτήτες. Σε περίπου πενήντα δε εξ αυτών, επεστράφησαν οι αποσταλείσες επιστολές σαν αγνώστου παραλήπτη. 
2) Επισημαίνεται με έμφαση ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία και υπογραφή των συνιδιοκτητών (ή η παροχή εξουσιοδότησης σε τρίτο) που κατέχουν μόνο το 50%+1 των 1.700 μεριδίων (δηλαδή των 851 μεριδίων) στις παρακάτω περιπτώσεις :

Α) Μακροχρόνια/βραχυχρόνια ενοικίαση της έκτασης για οποιαδήποτε χρήση (π.χ. για δόμηση ή φωτοβολταικά ή γεωργική καλλιέργεια). Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ενδιαφέρον για ενοικίαση  μπορεί να υπάρξει μόνο για τα 131 στρέμματα που δεν είναι δασικά, διότι το υπόλοιπο της έκτασης αυστηρά - εκ του Συντάγματος - δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο εκτός από το να παραμείνει δασικό.

Β) Υποβολή δικαστικής διεκδίκησης κατά ιχθυοκαλλιεργητικής ή άλλου προσβολέα νομής.

Συμπερασματικά, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιηθεί η κοινή για όλους  ιδιοκτησία - που όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει συνίσταται σε ποσοστό εξ αδιαιρέτου για καθέναν επί του συνολικού «κτήματος» των 1.700 στρεμμάτων και όχι σε συγκεκριμμένο επί του εδάφους τμήμα του - πρέπει να συντονιστούμε μέσω του Συλλόγου συνιδιοκτητών (εγγραφόμενοι ως μέλη και καταβάλλοντας το ποσό των 60 €) και επιδιώκοντας ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 50%+1. Έτσι θα επιδιώξουμε με ρεαλισμό και κάθε νόμιμο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν την αξιοποίηση της έκτασης, ώστε να δοθεί τελικά μια λύση μετά από 35 χρόνια. Ας αναλογισθούμε δε ότι η μη πραγματοποίηση επί 35 συναπτά έτη όσων πολύ εξαιρετικών υποσχόταν ως δυνατόν να συμβούν η προηγούμενη Διοίκηση του Συνεταιρισμού - με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν μεγάλες προσδοκίες - ενδεχομένως οφειλόταν σε άλλους λόγους από αυτούς που παρουσιάζονταν στους συνιδιοκτήτες-αγοραστές μεριδίων.

Επικοινωνία για πληροφόρηση περί εγγραφής στον Σύλλογο :
 infosymos@gmail.com



Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγου Επιδαύρου

Βασιλοπούλου Α.
Γκουβάτσος Ν.
Μαυρίδης Κ.

Η Νομική Σύμβουλος

Καζαντζή Αθανασία-Δικηγόρος